David Chipperfield: the “new” Procuratie Vecchie

by Web Staff

Compasses Magazine

A few weeks ago, the building of the Procuratie Vecchie in Piazza San Marco in Venice was opened to the public

The building, started by Bartolomeo Bon in 1517 and finished by Jacopo Sansovino in 1538, was born as a residence for the Procuratie of San Marco and five hundred years ago reopened to the public as the headquarters of Generali’s humanitarian foundation “The Human Safety Net”.

The project realized by David Chipperfield, after winning an international competition in 2017, brings new life to a unique and exemplary complex by combining the private vocation with new public uses.

The strict rhythm of the sequence of walls that characterized the housing units becomes an enfilade that describes a sequence of spaces. A project that measures itself with innovation and tradition, restoration and design.

The decision to pay particular attention to the material is the basis of the design process of the English architect who carefully combines the local craftsmanship – expressed by the use of terrazzo for the arches, pastellone for the floors, white-washing on brick surfaces, and cocciopesto, marmorino and cotto – with the innovation of a carbon neutral building.
The “new” Vecchie Procuratie house offices, institutions and associations on the first and second floors, while the third floor is open entirely to the public.

Photo Credits

1, 2, 3, Alessandra Chemollo
4,5 Alberto Parise

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

NEWSLETTER

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.

Join our Monthly Newsletter

Sign up to receive the latest updates from Compasses Magazine and get a 40% discount on the annual subscription.